Knäckebröd je v severských zemích velmi populární. Jí a peče se hodně v Dánsku, Norsku, Finsku, Estonsku, Německu, ale jeho domovinou je dle všeho Švédsko.
Správný knäckebröt je tenký, křupavý „chléb“ vyrobený z žitné mouky. Nepředstavujte si ale chléb v našem českém pojetí. Jedná se spíše o sušenku nebo suchar. Jeho velkou výhodou je to, že vydrží čerstvý o mnoho déle než klasický chléb. V dřívějších dobách sloužil jako základní potravina především mezi chudým lidem. Díky své trvanlivosti se stal velmi populárním mezi severskými vikingy, kteří si knäckebröty brali s sebou na dlouhé plavby po moři.
Dnes si jej můžete koupit prakticky v kterémkoliv supermarketu ale pozor, abyste nebyli překvapeni! Domácí knäckebröt je totiž chuťově i svou konzistencí dost odlišný od toho kupovaného. Vyzkoušejte ho a uvidíte!
Ingredience:
20 dkg žitné hladké mouky
20 dkg žitné hrubé mouky (prodává se pod názvem grahamová)
120g tuku (máslo, Hera, …)
1 PL cukru
1 PL soli
250 ml mléka
bylinky (nejraději mám rozmarýn)
semínka všech možných druhů (slunečnicové, sezamové, lněné, konopné, …)
Postup:
1. Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které by se nemělo ani příliš lepit, ani trhat. S těstem se nejlépe bude pracovat, necháte-li jej na hodinu uležet v lednici.
2. Po částech válíme těsto tak, aby bylo co nejtenčí. na vykrajování můžete použít buďto vykrajovátko a nebo ozubené rádýlko na těsto. Tvar můžete zvolit dle vlastního vkusu, osobně se mi nejvíce líbí trojúhelníčky. Vidličkou těsto propichujeme. Je to poměrně pracné, takže máte-li v plánu dělat si tuhle zdravou dobrotu častěji, bude se vám hodit zvláštní nástroj na propichování těsta, který seženete v domácích potřebách.
3. Vykrájené trojúhelníčky pokládejte na vymazaný plech (velmi jemně) a nebo na plech s pečícím papírem. Knäckebroty se pečou na 220 stupňů zhruba 10 minut dle tloušťky těsta.
Nejlépe si je schovejte do nějaké krabičky, aby vám nenavlhly a byly pořád křupavé!
Zanechat odpověď