Pečená marmeláda

Tento recept jsem si vyprosila od kamarádovy maminky, která mi tuhletu dobrotu namazala na chleba k snídani. Ihned jsem musela zapátrat po tom, čím to je, že ta marmeláda chutná jako by ji vyráběli v nebi 😉 Zde vám předkládám postup a osobní zkušenost při její výrobě. Pokud máte rádi třeba sladké snídaně a nebo hodně pečete, určitě oceníte vynikající marmeládu bez jakékoliv chemie!

8618_583593888327453_1175111888_n

Ingredience:

2kg směsi ovoce

1kg cukru (použila jsem třtinový)

1 citrón

1dl rumu

skořice

vanilka

Postup:

1. Přípravíme si ovoce. Ideální je použít mix různých druhů (já jsem použila třešně, černý rybíz, pomeranče, jablka a jahody) – omyjeme, případně odpeckujeme a větší kusy i nakrájíme. Takto připravené ovoce nasypeme do hlubšího plechu na pečení a nebo do větší zapékací mísy.

2. Ovoce v míse posypeme cukrem a promícháme. Buďte opatrní s jeho množstvím. Cukr je v marmeládě ze dvou důvodů a to kvůli doslazení, pokud ovoce není dostatečně sladké nebo je kyselejší. Druhým důvodem je to, že vzhledem k tomu, že nepoužíváme želatinu nebo želíroací cukr, musíme marmeládu něčím „zahustit“. Přesně tuto funkci splní cukr, který v troubě postupně karamelizuje a mísí se se šťávou z ovoce až nakonec vytvoří něco jako sirup. Je tedy potřeba správně odhadnout jeho množství,a by marmeláda nebyla řídká a zároveň nebyla zbytečně přeslazená.

3. Marmeládu pečeme zhruba hodinu na 200 stupňů. Během pečení je fajn ji párkrát promíchat. Zároveň tak zjistíme, zda bude mít správnou konzistenci. Šťáva z ovoce by postupně měla začít sirupovatět.

4. Po upečení přidáme rum, skořici, vanilku a šťávu z citronu a obsah nalijeme do hlubší nádoby a ještě za horka mixujeme ponorným mixérem. Tím se nám marmeláda finálně zahustí.

5. Už jen naplníme marmeládou sklenice. Marmeláda by měla být ještě horká, sklenice ihned zavíčkujeme a necháme vystydnout.

Džem vám vydrží zhruba půlroku a je dobré jej skladovat v lednici nebo někde v chladu.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: