Müsli – granola

Taky jste takoví „müsliholici“ jako já? Milujete ho, ale vadí vám, že ve skutečnosti je to velmi kalorická pochoutka plná zbytečných cukrů? Přesto si jej zřejmě nechcete odpustit – stejně jako já! Proto jsem pátrala a zkoušela několik různých receptů a teď vám předkládám ten, který fungoval zaručeně nejlépe… takže pojďme na to! K müsli skvěle chutná mléko. Chcete-li si vyzkoušet výrobu domácího rostlinného mléka, zkuste to taky!

Kakaové müsli

Ingredience:

250 g ovecných (nebo jiných) vloček – osobně mám ovesné nejraději

cca 5 polévkových lžic vody

100 g celozrnné žitné mouky

120 – 150 g javorového (nebo jiného) sirupu nebo případně medu

trochu vody

špetka soli

holandské kakao, kokosové lupínky, sušené banány, rozinky, ananas a další druhy ovoce, skořice, oříšky atd.

Poznámka: Müsli můžete udělat i větší dávku najednou, uvádím zde raději menší množství. Je lépe nejprve vyzkoušet podle velikosti vašeho plechu na pečení, protože müsli se při zapékání nesmí příliš vrstvit. Bude-li se vám zdát, že se ho na plech vejde více, můžete příště poměrně zvětšit množství použitých surovin.

Speciální nářadí:

plech na pečení

pečící papír

Postup:

1. Nejprve si předejřejte troubu na cca 180 stupňů, abyste pak připravenou směs mohli rovnou bez čekání šoupnout dovnitř.

2. Mezitím co se vám bude nahřívat trouba si odvažte potřebné suroviny a smíchejte vločky, sirup, olej, vodu, mouku, sůl a případně kakao. Při míchání jsem zkoušela všelijaké nástroje, ale nejlépe se mi osvědčily samotné ruce 🙂

3. Ze vzniklé směsi vytvořte kouli. Správnou konzistenci poznáte podle toho, že vám koule bude držet pohromadě, ale zároveň nebude moc lepit. V dalším kroku totiž kouli budeme prsty drobit na malé kousky, takže určitě musí jít koule lehce rozbrobit. Zároveň ale musí vzniklé drobečky držet pohromadě a ne se úplně rozpadat.

4. Přidejte vše, čím ještě chcete svou granolu ochutit a připravte si plech vyložený pečícím papírem. Na ten pak granolu vysypte. Takto můžete plech dát do trouby a pečete zvrchu i zespodu cca 25 minut. Během té doby není na škodu zhruba 3x-4x směs opatrně promíchat (opatrně ať se vám drobečky nerozpadnou!).

5. Po zhruba 25 minutách by mělo být müsli hotové. Možná se vám bude zdát, že není dostatešně křupavé. Je to nejspíš tím, že jste jej vytáhli ještě teplé z trouby. Nechte ho vychladnout a vyschnout – ideálně do druhého dne a nebo do večera. Uvidíte, že bude krásně křupavé.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: