Špenátová polévka

Překvapilo mě, jak málo lidí zná špenátovou polévku, přitom u nás doma se dělala odjakživa a osobně patří mezi mé oblíbené (ostatně jako většina krémových polévek). Zvláště se pak hodí, když nemáte moc času vařit a přitom nechcete zůstat s prázdným žaludkem a nebo se odbýt nějakým studeným nesmyslem.

Ingredience:

1 balení špenátu (na polévku obvykle používám mražený špenátový protlak, ale je to v podstatě úplně jedno, protože nakonec budeme stejně vše mixovat)

1/2 cibule

smetana

ovesné vločky

vejce

olivový olej

3 stroužky česneku

sůl, pepř, kmín, zeleninový bujón

Speciální nářadí:

ponorný mixér

Postup:

1. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na olivovém oleji, dokud „nezesklovatí“. Přímo na cibuli můžeme položit špenátový protlak tak, jak jsme ho vytáhli zmrzlý z pytlíku a necháme ho rozpustit. Můžeme přidat trochu vody, abychom mu to trochu usnadnili. Jakmile se rozpustí, přidáme vodu, bujon a nasypeme zhruba hrst vloček. Vločky jsou zdravější alternativou zahušťování krémových polévek. Musí se nejprve nechat trochu rozvařit a pak je ponorným mixérem rozmixujeme. Určitě je to lepší než použití mouky.

2. Necháme vše chvíli povařit, mezitím můžeme přidat nakrájený česnek. Až budete mít pocit, že vločky jsou už měkké, sundejte hrnec z plamene a připravte si ruční mixér. Tím rozmixujeme vše do hladka.

3. Následně dáme hrnec zpět na plamen a dochutíme solí, pepřem, kmínem a nakonec přidáme smetanu. Velmi dobrá jsou ve špenátovém krému tzv. ztracená vejce.

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

%d bloggers like this: